HI , FREE FOR READING SWEETHEART !
Setiap kali berbuka puasa, keluarga aku prefer ada pencuci mulut macam kuih-muih lepas makan nasi. Dah macam makanan yang wajib ada atas meja. Antara kuih kegemaran keluarga aku ialah badak berendam. Mesti habis punya la kalau buat kuih ni. Ramadhan kali ni, ini first time keluarga aku buat kuih badak berendam ni maklumlah tengah musim pkp Covid19, susah nak keluar rumah cari kuih, bazar Ramadhan pun tak ada. Jadi solutionnya BUAT SENDIRI JE LE.
Rupanya, SONANG JER NAK BUAT KUIH NI ! OKEY AKU KONGSI BAHAN DAN CARA BUAT ⇩
Bahan Doh :
- 3 cawan tepung pulut
- 1 1/2 cawan air pandan
- 1/2 sudu kecil garam
- pewarna merah (Ibu aku tambah warna ni nak bagi nampak kelainan)
- pewarna hijau
Bahan inti :
- 1 1/2 cawan kelapa parut
- 1 cawan gula melaka/gula merah
- 1/4 cawan air
- 1 sb gula
- 1 sb tepung gandum
- daun pandan (ikat simpul tau)
Bahan Kuah
- 2 cawan santan
- 1 cawan air
- 1 sb tepung jagung
- daun pandan (ikat simpul tau)
- garam dan gula secukupnya
Bahan lain :
- Air untuk merebus
Cara Memasak :
1. Satukan semua bahan untuk doh . Pastikan air tuang sikit-sikit dulu sambil korang uli sampai jadi doh.Okey dah jadi doh, letak tepi kejap. Asingkan warna doh hijau dengan warna doh pink tau jangan campur pulak ( tapi opah aku kata sesetengah orang buat letak santan sikit dekat adunan ni supaya doh tu tak merekah)
2. Untuk buat inti, Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula biasa. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Bila hampir kering masukkan tepung gandum dan terus kacau sampai masak dan rata. Tutup api dan sejukkan inti kelapa ni.
3. Ambil doh sikit lepas tu korang buat bentuk bulat dan leperkan untuk letak inti kelapa yang dah sejuk tadi dekat bahagian tengah dan tutup balik (buat bentuk bulat tadi). Haaa ulang la sampai dah habis semua doh dah siap letak inti.
4. Kemudian, isi air dalam periuk dan biarkan air mendidih untuk rebus doh yang dah ade inti kat dalam tu.
5. OHH KUAH KUAH. Nak buat kuah pulak lagi sonanggg ! Masukkan jer semua bahan untuk buat kuah tu dan kacau sampai mesra dan sebati . Jangan ada macam berketul-ketul dekat kuah. Masak je sampai pekat dan tak berketul . Lepas tu ? Tutup le api .
6. Lepas air tadi dah mendidih kaw-kaw punye, masukkan doh yang dah siap taruh inti tu. Biarkan doh tu masak sampai timbul baru angkat. ( Timbul tandanya badak korang dah masak dan tak mentah).
7.Angkat badak semua dalam periuk yang dah masak letak dalam bekas. SETERUSNYA , kita rendam je semua badak tuh dengan kuah santan tadi. JENGJENGJENG ! Jadi la badak berendam colourful.
No comments:
Post a Comment